2015. gada labākās dokumentālās filmas par mūziku

Raksta attēls - 2015. gada labākās dokumentālās filmas par mūziku Ekrānšāviņš no Youtube

07.01.2016 / Alise Pabērza

Filmas, kuras ir vērts redzēt katram sevi cienošam melomānam, filmu mīlim un viņu draugiem.

Mūziku ir ne tikai iespējams klausīties, to ir iespējams arī skatīties. Piedāvājam jums dažas no labākajām pagājušajā gadā pasaules pirmizrādi pieredzējušajām filmām. Daudzi būs manījuši, ka gada griezumā liela ažiotāža bija par Kurta Kobeina, Eimijas Vainhausas un grupas NWA dokumentālajām filmām, bet tās noteikti nav vienīgās noskatīšanās vērtās filmas.

What happened, Miss Simone?

Šī ir filma par lielisku, spēcīgu, sirsnīgu un neizsakāmi vientuļu sievieti. Par Ninu Simoni, vienu no spēcīgākajām pasaules džeza balsīm. Dokumentālajā filmā par Simoni ir iekļauti personīgi Simones audio ieraksti un dienasgrāmatas ieraksti, kuros Nina dalās pārdzīvojumos par viņas vīra vardarbību pret viņu, par viņas pašas pārliecību un uzskatiem par pasaulē notiekošo.

Montage of Heck

Jau iepriekš pieminētā dokumentālā filma par Kurtu Kobeinu pārsteidz ar, savā veidā, ļoti personīgu pieskaršanos Kobeina dzīvei – filmā tiek lasītas (un patīkamā animācijas veidā attēlotas) Kurta pārdomas viņa dienasgrāmatās. Filmā var redzēt arī Kobeinu ģimenes personīgos mirkļus sākot ar mazu, blondu puisīti Kurtu, beidzot ar Kurta meitas piedzimšanu un viņa un Kortnijas Lovas uzdzīves ainām. Kā arī stāstos par Kurtu dalās viņa vecāki, pirmā draudzene, Kortnija un citi. Kā arī lieliskas akustiskas grupas Nirvana dziesmu versijas.

Amy

Šī esot viena no emocionālakajām, intīmākajām un sirdi plosošākajām dokumentālajām filmām mūzikas žanrā. Filma parāda Eimiju tādu, kādu viņu zināja viņas paši tuvākie draugi un filma parāda Eimiju tādu, kāda viņa kļuva slavas zenītā un kādu viņas paši tuvākie draugi nevarēja paciest. Spilgti, smeldzīgi un skaisti.

Here to be heard: The Story of The Slits

Šī ir dokumentālā filma par pasaulē pirmo meiteņu pankroka grupu The Slits. Iespējams, ka daudziem ārpus pankroka mūzikas cienītāju loka, šī grupa ir pavisam sveša, tad, lūk, tieši tāpēc filmu ir vērts noskatīties un ne tikai, lai iepazītos ar šo grupu, bet arī tāpēc, lai redzētu apjukušo pasaules reakciju, ko tad iesākt ar spēcīgām, pašpārliecinātām meitenēm, kuras izdomājušas spēlēt pankroku.

Big Gold Dream: The Sound of Young Scotland 1977 – 1985

Dokumentālā filma stāsta par īstenu andergraunda pankroka mūzikas scēnu Skotijā, sākot no 1977. gada līdz 1985.gadam. Stāstā iekļaujot un izceļot to, cik svarīgu un nozīmīgu lomu tā laika panku subkultūrā un mūzikā spēlēja DIY ierakstu kompānijas, no kurām vēlāk ir izauguši tādi leģendāri indie leibli kā Factory un Creation.

Fresh Dressed

Šī filma varbūt mazliet palika Straight Outta Compton filmas ēnā, bet tas nebūt nenozīmē, ka to nav vērts redzēt. Arī šis ir stāsts par hiphopu, bet par to hiphopu, kurš bija nosacīti tuvāks mūsdienām – par šo reperu iecienīto bagātības kultu ar platām biksēm, zelta ķedēm un pilnīgi jauniem adidas sporta apaviem. Filmā ar savām pārdomām, par to kāpēc ir svarīgi palikt svaigam un svaigi ģērbtam, dalās reperi Nas, Pharrell Williams un Kanye West. Būtībā Fresh Dressed ir atskats uz to laiku, kurā ideja par platām biksēm un otrādāk uzvilktu beisbola cepuri likās kā revolūcija hiphopā.

Straight Outta Compton

Liekas, ka par šo filmu pagājušajā gadā runāja visi, arī tie, kas hiphopu ikdienā nemaz neklausās. Šis ir stāsts par pasaules bīstamāko grupu - hiphopa leģendām, grupu NWA un viņu ieviesto revolūciju hiphopa mūzikā, skarbo saskaršanos ar pasaules slavu un apjukumu, kad vienkārši rajona džeki pēkšņi var atļauties darīt visu, kas viņiem ienāk prātā. Ar visām no tā izrietošajām sekām. Īsa hiphopa vēstures mācībstunda.

My Secret World: The Story of Sarah Records

Must see filma visiem indie mūzikas cienītājiem. Dokumentāls stāsts par maz zināmu Bristoles indie-pop ierakstu kompāniju, kuru pavisam nesen NME ir nosaucis par visu laiku otro lieliskāko indie leiblu pasaulē. Kāpēc? To noteikti priekšā pateiks šī filma.

All Things Must Pass: The Rise and Fall of Tower Records

Šī bija vienīgā vieta, kur Deivids Grols esot varējis dabūt darbu, jo neviens neiebilda pret viņa matu garumu. Šī bija vieta, kas piecu gadu laikā no gada ienākumiem - miljards dolāriem, nokļuva līdz bankrotam. Šī vieta bija tik pilna ballīšu, uzdzīves, narkotiku, leģendāru cilvēku un mūziķu, un, protams, pašu mūzikas ierakstu, ka daudzi joprojām nesaprot – kāpēc Tower Records vairs nepastāv.

ParMuziku.lv

ParMuziku.lv ir online mūzikas žurnāls, kurā iespējams izlasīt svarīgāko par mūziku Latvijā un pasaulē. Šeit vari atrast ne tikai aktuālās ziņas, ekspertu viedokļus, albumu, DVD un koncertu apskatus, bet arī informāciju par mūzikas biznesa ikdienā neredzamo pusi – autoru un izpildītāju blakustiesībām, ierakstu izpildījumu publiskajā telpā, kā arī mūzikas industriju kopumā.

Par LaIPA

Biedrība „Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība” (LaIPA) ir kolektīvā pārvaldījuma organizācija, kur apvienojušies pašmāju un ārvalstu izpildītāji un fonogrammu producenti, lai iestātos par savām tiesībām un saņemtu taisnīgu atlīdzību par savu fonogrammu izmantošanu Latvijā un ārvalstīs. Vairāk

Sazinies ar mums!