2015. gads pašmāju mūziķu acīm - spilgtākie albumi un koncerti

Raksta attēls - 2015. gads pašmāju mūziķu acīm - spilgtākie albumi un koncerti Ekrānšāviņu kolāža.

14.12.2015 / Aiga Leitholde

Dažādus mūzikas stilus pārstāvoši Latvijas mūziķi mums atklāj savus 2015. gada iecienītākos albumus un spilgtākos koncertus.

Edijs Rudzis, grupas "The Factor" ģitārists, festivāla Klang! organizators:

Grupas "Faith No More" koncerts festivālā Hellfest 2015, Francijā

Šogad pēc 18 gadu pārtraukuma grupa "Faith No More" šī gada maijā izdeva albumu "Sol Invictus". Dziesmas tik tiešām ir jaudīgas un nav nekāds veco labo laiku atražojums. Maika Patona balss diapazons - vājprātīgs! Hellfest ietvaros  "Faith No More" izklausījās vēl labāk kā ierakstā. Tik perfekti kopā spēlējošu grupu, kas tikai ar dažiem instrumentiem spēj panākt tādu skaņas masu - to līdz šim nebiju dzirdējis! Pēc šī koncerta Hellfest vairs negribējās neko vairāk klausīties, un vēl mēnesi pavadīju tikai "Faith No More" mūzikas varā.

Dziedātāja Agnese Rakovska:

Katy Perry The Prismatic World Tour, Arēna Rīga

Pati sapņojot par lielām koncertprogrammām un grandioziem šoviem, Keitijas Perijas koncertā skatījos un mācījos no profesionāļiem. Tik iespaidīgas un vērienīgas dekorācijas un scenogrāfija, pārdomātā programma liek tiekties tuvāk mērķim, jo parāda, ka tas nav sapnis. To reāli var dabūt gatavu!

Dziedātājs Ralfs Eilands:

Damien Marley koncerts Kopenhāgenā/Chilly Gonzales koncerts Briselē

Kopenhāgenā Demiens uzstājās Palladium Riga izmēru koncertzālē, kas, saprotams, oda pēc zāles. Tas ir lielākais regeja koncerts, uz kuru es esmu bijis. Demiens spēlēja savus un arī tēta Boba Mārlija darbus. Koncerta noslēgumā uz skatuves iznāca mazs aptuveni sešus gadus vecs puika. Viņš nostājās blakus Demienam, cilādams roku repoja. Viss pūlis bija sajūsmā!

Apmeklēju arī kanādiešu mūziķa Chilli Gonzales koncertu Briselē. Super! Viņa mūziku varētu raksturot kā elementāru akadēmisko mūziku, kurā ik pa laikam ieskanas popsīgs meldiņš. Gudra, tomēr saprotama mūzika - prātā paliekoša melodija, kam dungot līdzi, ietērpta skaistā aranžējumā. Savukārt Gonzalesa koncerts ironiskiem jokiem bagāts. Piemēram, viņš mikrofona statīvu uzstādīja ļoti augstu, uzkāpa uz krēsla un teica: “Atvainojos, ka es sevi saucu par muzikālo ģēniju. Tas nav forši, tāpēc es atvainojos! Es atvainojos, ka pirmais sevi nosaucu par muzikālo ģēniju, jo šādi esmu jums laupījis šo iespēju!” Starp citu, viņam šogad iznācis albums “Chaimbers”.

Kendrick Lamar albums "To Pimp A Butterfly"/grupas "Muse" albums "Drones"

Es cienu hiphopa veco skolu - Eminem, Dr.Dre, Snoop Dog, un Lamārs šīs kvalitātes tur dzīvas arī mūsdienās! Manuprāt, hiphopā nevar iztikt tikai ar lipīgumu, vienu brīdi vajag pamatīgi bērt tekstu, un Kendriks Lamārs to labi pieprot. No šī gada albumiem gribētu izcelt arī "Drones". Man patīk, cik muzikāli sterili ir “Muse”! Esmu bijis uz visiem šīs grupas koncertiem Latvijā. Nevaru viņus sagaidīt atgriežamies, tāpēc labprāt drīzumā dotos uz viņu koncertu kaut kur Eiropā.

Alvis Bernāns, grupas "Skyforger" ģitārists:

Slipknot koncerts festivālā Hellfest 2015, Francijā

Hellfest otrās dienas galvenie mākslinieki bija “Slipknot”. Diemžēl no koncerta redzēju tikai 15 minūtes – pirmās trīs dziesmas. Koncerts manī raisīja milzīgas emocijas! Jutos kā 12 gadīgs puika, kurš tikko sācis metāla mūziku iepazīt un kam gribas lēkāt, kratīt galvu. “Slipknot” šo 16 gadu laikā nav zaudējuši savu enerģiju - it kā zem maskām spēlētu divdesmit gadīgi jaunieši, kas ikdienā noskrien 15 kilometrus. Kad uz lielajiem ekrāniem tuvplānā bija redzama Korija Teilora maska, tas ir tiešām biedējošs skats! Vispār “Slipknot” fenomenu ir grūti izskaidrot, tāpēc nopirku biļetes uz grupas koncertu Viļņā.

“Symphony X”  albums “Underworld”

Iespējams, tas ir saistīts ar aktīvo koncertēšanu, šogad mūziku esmu klausījies daudz mazāk. Taču viens no albumiem, kuru nemitīgi drillēju auto, ir “Symphony X” albums “Underworld”. Sākumā nejauši dzirdēju viņu singlu “Nevermore”, kas piesaistīja ar savu ātro, pulsējošo ritmu. Man patīk “Symphony X” koncepts – simfoniskas noskaņas apvienot ar metālmūzikai raksturīgo, mainīgo ritmu un modulācijām. “Symphony X” veiksmīgi ir izkopuši gan tehniku, gan radošo pusi. Vajadzēja paiet laikam, lai es pierastu pie augstā vokāla. Albumā “Underworld” būs gan sentimentālas balādes “Swan Song”, gan ļoti ātras dziesmas, kas būs īstais fons treniņu zālē. Albumu nevajadzētu klausīties, esot pie auto stūres, jo nemanot kāja uz pedāļa kļūst smagāka – gribēsies braukt ātrāk!

Reperis Edavārdi:

Dr.De - "Compton"

Albumu ziņā 2015.gads bija fantastisks! Praktiski visi gan meinstrīma, dan andergraunda hiphopa izpildītāji izdeva jaunus diskus.

Es gribu pieminēt Dr. Dre - "Compton", jo, manuprāt, šis ieraksts tiek nepelnīti piemirsts. Par spīti tam, ka mūzikas pasaule vismaz 10 gadus bija gaidījusi jaunu Dr. Dre ierakstu, citi šī gada albumi (piemēram, "To pimp a butterfly" vai "If your’e reading this it’s too late") medijos un klausītājos radīja lielāku rezonansi. Savukārt leģendārais Dakteris sevi pārāk nereklamēja. Nevienai no "Compton" dziesmām nav tapis videoklips, izpalika arī dzīvās performances un intervijas. Albums straumēšanai joprojām ir pieejams tikai iTunes un Apple Music. Izskatās, ka Dr. Dre sava pēdējā albuma prezentēšanai izvēlējās māksliniecisko ceļu, un pareizi vien ir! Vienīgais, kas būtu jāpierāda pirmajam hiphopa miljardierim, ir tas, ka viņš joprojām ir spējīgs radīt labu mūziku.

"Compton" noteikti nav klasiskais Dr. Dre no "The Chronic” vai "The Chronic 2001” laikiem. Ar "Compton" Dr. Dre demonstrē izsmalcināto un plašo muzikālo gaumi. Katrs piedziedājums un katrs sampls ir kas svaigs un nedzirdēts. Šoreiz Dr. Dre vairāk atļaujas būt par mākslinieku - vēsais gangsteris no "Chronic 2001” atklāj arī savu melanholisko pusi. Arī albumā dzirdamie viesmākslinieki ir devuši lielu pienesumu. Noteikti nepietiks tikai ar pāris klausīšanās reizēm, lai atšķetinātu "Compton” muzikālo kamolu, bet katrs mēģinājums būs tā vērts! "Compton” ir augstas kvalitātes albums. Manas favorītkompozīcijas: "Genocide”, "All in a day’s work”, "Deep water”, "For the love of money” un "Satisfiction”.

Robert Plant and "The Sensational Space Shifters" festivālā Positivus 2015

Šogad bija iespēja būt uz salīdzinoši daudzu atpazīstamu vārdu koncertiem. Klausītāja kontekstā izdevās satikt tādus mūziķus kā Beck, “Run The Jewls”, St. Vincent, Tyler The Creator un pat Ļubomiru Meļņiku. Tā ir jocīga sajūta - beidzot ieraudzīt to cilvēku, kurš līdz šim tikai eksistēja datorekrānā un austiņās. Daudz dažādu sajūtu, bet tas izpildītājs, kas lika manai sirdij tiešām pukstēt straujāk, bija Roberts Plants.

Viens no mērķiem, braucot uz “Led Zeppelin” ex. solista koncertu Positivus festivālā, bija pārliecināties, ka viņš tiešām eksistē. Roberts Plants nelika vīlties, aizpildot vismaz pusi no sava koncerta ar “Led Zeppelin” hitiem, uzsākot setu ar "Trampled under Foot". Vienreiz mūžā dzirdēt "Whole lotta love”, "Dazed and confused”, "Rock and roll” un citas klasiskas dziesmas no viena no to pirmavotiem – ko gan vēl dzīvē var vēlēties!

Tomēr šogad arī sapratu, ka festivāli nav tā labākā vieta, kur redzēt mūziķus. Bieži vien tā viņiem ir kārtējā pietura un algas diena, un to varēja just arī Planta koncertā. Pieļauju, ka lielāka iespēja noķert pilnu izpildītāja emociju spektru būtu bijusi viņa solo koncertā. Es nesūdzos, Roberts Plants iedeva tieši tik daudz, cik vajadzēja! Tagad esmu dzirdējis  "Led Zeppelin" dziesmas, un man būtu interesanti redzēt viņu muzicējam tādos apstākļos, kuri nespiež uz pagājušo laiku nostaļģiju.

Elektroniskās mūzikas mākslinieks Andris Indāns no "Gas of Latvia":

Venetian Snares - "Your Face"

Kanādietis Venetian Snares manas paaudzes elektronikas veterāns, kas turpina pārsteigt ar ļoti svaigi skanošu ierakstu. Skaņas, kuras viņš deviņdesmitajos gados radīja ar datoru, tagad tiek radītas ar modulāro sintezatoru, un gala rezultāts skan izcili!

Aïsha Devi - Insomnia festival 2015.

Norvēģijā  dzirdēju rumāņu elektroniskās mākslinieces Aïsha Devi priekšnesumu. Viņa ar ezotērisku pieskārienu savienoja austrumu etniskās mūziku ar industriālajām skaņām. Protams, svarīgi, ka šo mūziku bija radījusi sieviete, līdz ar to pilnīgi atšķirīga no vīriešu radītās industriālās mūzikas.

ParMuziku.lv

ParMuziku.lv ir online mūzikas žurnāls, kurā iespējams izlasīt svarīgāko par mūziku Latvijā un pasaulē. Šeit vari atrast ne tikai aktuālās ziņas, ekspertu viedokļus, albumu, DVD un koncertu apskatus, bet arī informāciju par mūzikas biznesa ikdienā neredzamo pusi – autoru un izpildītāju blakustiesībām, ierakstu izpildījumu publiskajā telpā, kā arī mūzikas industriju kopumā.

Par LaIPA

Biedrība „Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība” (LaIPA) ir kolektīvā pārvaldījuma organizācija, kur apvienojušies pašmāju un ārvalstu izpildītāji un fonogrammu producenti, lai iestātos par savām tiesībām un saņemtu taisnīgu atlīdzību par savu fonogrammu izmantošanu Latvijā un ārvalstīs. Vairāk

Sazinies ar mums!